BLOGG
Google analytics er lovlig

Nye EU-regler slår fast: Du kan trygt bruke Google Analytics

Google Analytics

En ny EU-avgjørelse gjør at det igjen er lov å sende norske personopplysninger til USA. Dermed trenger du ikke lenger være redd for at Google Analytics bryter GDPR-reglene.

En av de heteste GDPR-potetene de siste årene, i alle fall innen markedsføring, har vært hvorvidt det er lov for norske bedrifter å bruke Google Analytics eller ikke.

Bakgrunnen er at den såkalte Schrems II-dommen fra 2020 slo fast at det er ulovlig å overføre personopplysninger fra Norge og andre EØS-/EU-land til USA. Dermed ville det være ulovlig å bruke for eksempel Google Analytics, hvis den amerikanske tjenesten sendte persondata til USA.

I midten av fellesferien la EU ballen død: Nå er det igjen lov å overføre personopplysninger fra EØS/EU til USA.

Google på EUs godkjent-liste

Det er noen betingelser og begrensninger for hvem i USA du kan sende opplysninger til. Kort forklart betyr EU-kommisjonens avgjørelse at norske bedrifter kan overføre personopplysninger til godkjente selskaper i USA.

Alle godkjente selskaper finnes på denne listen. Der står blant andre Google, Meta (selskapet bak Facebook og Instagram), HubSpot og MailChimp.

Det innebærer at det er fullt lovlig å bruke tjenestene som disse selskapene leverer. Deriblant Google Analytics. I alle fall i overskuelig fremtid.

Men som jurist Tobias Judin i Datatilsynet skriver: «Det er med andre ord en risiko for at de nye reglene vil bli opphevet (…). Vi vet ikke om denne risikoen vil slå til, men det er viktig å ha et bevisst forhold til den.»

USA har endret loven

EUs avgjørelse om å (betinget) godkjenne at persondata sendes til USA, kommer etter lange forhandlinger mellom europeerne og amerikanerne. Resultatet av forhandlingene er at USA har endret etterretningslovene sine for å styrke personvernet.

Avgjørelsen fra EU-kommisjonen er en såkalt adekvansbeslutning for USA. Det er et unntak fra hovedregelen om at det er forbudt å sende personopplysninger ut av EØS. Unntaket gjelder kun for ett land, denne gangen USA.

Her kan du lese mer om bakgrunnen for Google Analytics-usikkerheten som rådet.

For ordens skyld: Google Analytics er en tjeneste som hjelper deg å overvåke trafikken på nettsiden din.

PS: Trenger du hjelp med å sette opp Google Analytics, eller andre analyseverktøyer? Ta kontakt med en av våre spesialister for en uforpliktende prat!

Ta en titt på...