BLOGG
AI-bilder sel og pingvin DALL-E

AI-bilder kan brukes til så mangt. «A happy pingvin serving tea to a grumpy seal on a iceberg in a blue ocean in Pixar style, digital art» skrev vi, og dette var det DALL-E 2 ga oss.

Tar AI-bilder livet av stock photos?

Foto/Film/Video

Vi har testet de mest populære tjenestene for AI-bilder. Hva kan de brukes til, hvordan bruker du dem best og hvordan tror vi de vil bli brukt fremover?

«Hurra, aldri mer stockphotos!»

Det var reaksjonen til en av utviklerne våre, da vi begynte å teste programmer for å lage AI-bilder. Hvis du har jobbet med å fylle nettsider med innhold, forstår du sannsynligvis jubelen. Men kom den for tidlig, eller var den på sin plass?

DALL-E AI-bilder glad utvikler
Dette fikk vi da vi ba DALL-E 2 om bilder av «A happy developer who never has to use stock photos again».

AI-bilder er kort fortalt digitale bilder laget av algoritmestyrte programmer. Disse bruker maskinlæring og kunstig intelligens for å lage noe helt nytt basert på det du ønsker at de skal lage, en såkalt promt-tekst. Du kan for eksempel skrive «a red pen» og så lager programmet et bilde av en rød penn.

Enkelt, ikke sant?

Vel. Det kommer helt an på hva du skal bruke det til. Løsningene av i dag er veldig gode på noe, men det er mye de ikke bør brukes til ennå. Som for eksempel å få til troverdige hender.

DALL-E AI-bilder par på stranden
Sånn gikk det med hendene da DALL-E 2 skulle lage et bilde av et par på stranden. Se nøye på fingrene.

Gratis å teste AI-bilder

Det finnes en rekke tjenester for å lage AI-bilder og AI-kunst. Blant de mest populære er DALL-E 2, Midjourney, Stable Diffusion og Dream. DALL-E og Dream er de enkleste, mens Midjourney og i alle fall Stable Diffusion krever litt mer av brukeren. Forskjellene på resultatene er store, og da vi skrev inn samme promt-tekst hos flere fikk vi svært ulike resultater. De fleste AI-tjenestene gir deg muligheten for litt gratis testing før det begynner å koste penger, så her anbefaler vi egentlig bare at du slår deg løs og leker deg!

Forskjellene mellom resultatene kan være veldig stor. Se bare på disse to bildene av samme scene, bare fra ulike programmer og i ulike stilarter.

DALL-E Midjourney AI-bilder pingviner
Til venstre ser du «A happy pingvin serving tea to a grumpy seal on a iceberg in a blue ocean – digital art – anime style» laget av MidJourney. Til høyre er «A happy pingvin serving tea to a grumpy seal on a iceberg in a blue ocean in Pixar style, digital art» laget av DALL-E 2.

Du kommer fort til å merke at én ting er har alt å si: at promt-teksten er god. Er teksten upresis, får du ikke det du vil ha. Det er egentlig her selve kunsten med AI-bilder ligger. Derfor har vi laget en guide for hvordan du skriver en best mulig promt-tekst.

Slik skriver du en god promt-tekst

1. Spør om et så konkret objekt som mulig. «Red pen» er bedre enn «pen». Og «red plastic pen with chewing marks, 3D rendered» er enda bedre.

2. Sett scenen. Beskriv hvilken situasjon objektet befinner seg i, eller hvilken aktivitet det utfører. Hva er miljøet? Hvordan er bakgrunnen? Hvordan er lyset? Været? Det hjelper veldig å ha «scenen» satt i hodet før du begynner å skrive.

3.Velg stilart. Dette har mye å si, og utgjør ofte forskjellen på om bildet er brukbart eller ikke. Her kan du for eksempel velge oljemaling, vannfarger, digital kunst, fotorealistisk, 3D, pixel-kunst eller mye annet.

4. Legg til en designer eller kunstner. Hvis du for eksempel legger til «Rembrandt» i teksten, vil det gi veldig spennende og god lyssetting. Her handler det om å finne de kunstnerne eller designerne som er kjent for noe du ønsker i ditt bilde. Obs! Pass på at det ikke blir for likt en kunstners eller designers originalverk, for da kan du få problemer med åndsverkloven.

5. Sjekk stavingen. I mange av tjenestene får du et gitt antall gratis bilder. Det er veldig kjedelig å bruke dem opp på skriveleifer.

Hva kan AI-bilder brukes til?

Frem til nå er AI-bildemakerne mye, kanskje mest, brukt til lek, moro og å lage NFT-er. Det er likevel allerede fullt mulig å bruke programmene profesjonelt i markedsførings-, design-, kommunikasjons- og reklamebransjen. Du må bare vi hva du holder på med.

Illustrasjoner:

Du kan godt bruke AI til å lage illustrasjoner, men skal du ha av konkrete ting og vesener bør de ikke være for detaljerte. Jo mer forenklet illustrasjonen er, dess bedre. AI-bilder kan også fungere veldig bra hvis du skal illustrere noe abstrakt eller som er vanskelig å fotografere, som i bilde to. NB: Du må regne med etterarbeid for å fikse opp i detaljer og hvis fargepalletten er viktig.

DALL-E AI-bilder fiber eksplosjon
«Dark and grey articles gleaming in a explosion of fiber on dark background, 3d rendered», DALL-E 2.

DALL-E AI-bilder vektorgrafikk kvinne sykler
Vektorgrafikk av en kvinne som sykler, DALL-E 2.

Kreativ inspirasjon:

AI-bilder er gull som kreativ prosesstarter! Mulighetene er endeløse, og nye kombinasjoner og uventende resultater kan kickstarte tomme hjerner. Slik er AI-et godt kreativt verktøy, hvis målet ikke er å skape et ferdig produkt. Et viktig obs her er at det er en dyr arbeidsform, med mindre du tegner en avtale som gir ubegrenset bruk til en fast pris.

Startpunkt:

AI-bilder kan gi veldig gode grunnlag å bygge videre på. Hvis du ser slik på det, fungerer teknologien veldig godt allerede i dag. Her kan du for eksempel få gode elementer som kan brukes i motion graphics.

Stock photos:

Så, for å svare vår egen utvikler: Ja, AI-bilder kan erstatte stock photos. Noen ganger.

Å for eksempel lage et bilde av en bil som kjører for fort, fungerer helt fint. Det er også mulig å lage landskap, dyr og en rekke objekter. Her er programmene gode på forskjellige ting, så da gjelder det å finne riktig program for ditt formål.

DALL-E AI-bilder bil som kjører fort
«A car driving to fast», DALL-E 2.

DALL-E AI-bilder tankskip
«Great transporter ship on a still ocean in twilight with land in the horizon, 3d rendered», DALL-E 2.

 

Ryktet om stock photos død er nok likevel, dessverre for utvikleren vår, betydelig overdrevet. Vi kommer ikke til å si opp noen av abonnementene våre ennå. For skal du ha bilde av konkrete steder og byer og folk i spesielle situasjoner, er ekte fotografer fremdeles bedre enn maskinene.

Ikke spark fagfolkene

Mye kan oppsummeres i én setning: Du trenger fremdeles kompetente fagfolk.

DALL-E AI-bilder skuffet utvikler
«A sad programmer who has to use stock photos again», DALL-E 2.

AI er verktøy, og som alle med verktøy må du vite hvordan du bruker det. Det er veldig mange fallgruver å gå i. Bildene kan for eksempel veldig fort bli både sexistiske og stereotype. Algoritmene lærer av det som eksisterer ute på internett og i de datasamlingene de har tilgang til, og dette er ting som er laget av mennesker. Og vi mennesker er som kjent langt fra perfekte. Så hvis du skriver «girl» må du regne med at ting fort blir rosa, for å ta et snilt eksempel. Det er derfor veldig viktig at bildene velges og brukes med omhu, selv om flere av tjenestene forsøker å minimere brukernes muligheter til å lage det de anser som upassende innhold.

DALL-E AI-bilder bryllup
«A nerd themed wedding bride and groom science fiction style» fra DALL-E 2. Algoritmene sliter med det samme som mange kunstnere har gjort: Å lage anatomisk korrekte hender.

Utsnitt, farger, stil, perspektiv er bare noen få av mange ting som faktisk er viktig når du skal kommunisere visuelt. Det er, i alle fall enn så lenge, valg som mennesker må ta og som krever gode og gjennomtenkte promt-tekster og godt etterarbeid.

DALL-E AI-bilder designer vision
«Designer visions for a design domination world, digital art», DALL-E 2. Å skape kunstneriske uttrykk er foreløpig enklere, og gir bedre resultater, enn å lage konkrete objekter og personer.

Slik tror vi AI-fremtiden blir

Vi er ikke i tvil om at AI-bilder er kommet for å bli, og at teknologien bare vil bli bedre og bedre og mer og mer anvendelig. Og vi venter egentlig bare på at Adobe eller andre giganter skal lansere sin egen løsning. Stock photo-leverandørene kommer sannsynligvis også til å måtte tilby AI-bilder som en del av tjenesten sin, tror vi.

AI-bilder er, og kommer mest sannsynlig til å fortsette å være, et verktøy – ikke en leverandør av ferdige løsninger. I alle fall for profesjonelle brukere, som design-, kommunikasjons- og reklamebyråer. Blant annet slik stock photos brukes i dag.

Det vil til komme en debatt om rettigheter. I dag har du alle rettigheter til bildene du får tjenestene til å lage ifølge tjenestene, men hva hvis du ber dem lage et Håkon Gullvåg-bilde? Hvor går grensene for hva som omfattes av åndsverksloven og ikke? Dette er grenser som ennå ikke er satt siden teknologien er så fersk, og som må gås opp.

Dream AI-bilder
«An AI wondering why it was invented, digital art», Dream.

Ta en titt på...