BLOGG
Illustrasjon av universell utforming av ikt

Ingen treff.

Universell utforming: Er nettsiden din tilgjengelig nok?

UI/UX-design, Universell utforming, Webløsninger, webutvikling

Noen er fargeblinde, andre mangler én finger eller to. Det må faktisk nettsiden din ta hensyn til. Følger den ikke reglene for universell utforming, blir du straffet av både kundene dine og Google – og i verste fall av loven.

Du vet sikkert noe om hvem som bruker nettsiden din, men du vet aldri alt. Du vet ikke om de, permanent eller midlertidig, har nedsatt syn, bevegelighet, hørsel, motorikk eller kognisjon. Men det du bør vite, er at alt slikt påvirker hvordan de bruker nettsiden din, både på desktop og på mobil. Og hvordan de ikke bruker den. For er den ikke tilrettelagt etter brukernes behov, så bruker de den ikke.

Den sikreste, ja den lovpålagte, måten å unngå at potensielle kunder faller fra fordi de ikke greier å bruke nettsiden din, er å sørge for at den følger reglene for universell utforming.

Google belønner universell utforming

Universell utforming bør være med fra starten av UX-prosessen og ligge som en rød tråd gjennom hele designfasen. Da får du en bunnsolid løsning som ikke utelukker noen. Heller ikke Googles søkemotorer.

Tilgjengelighet og søkemotoroptimalisering (SEO) henger tett sammen. Kort oppsummert straffer Google nettsider som ikke er tilgjengelige for alle. Det betyr at du kan risikere å bli kastet ned i dødsskyggenes dal, om nettsiden din ikke er god nok: Altså så langt bak i resultatkøen at ingen noensinne blar seg frem til deg.

Det er dessverre vanlig å høre ting som at «våre kunder har ikke behov for universell utforming. Vi er greie altså, men ikke  greie».

Men tar du ikke hensyn til folks permanente og midlertidige funksjonshemninger, enten de er synlige eller usynlige, blir du straffet: Du risikerer færre konverteringer, du kan miste lojale kunder og sjansen for å bli oppdaget av nye kunder minker. Det er rett og slett dårlig business.

Og det er ulovlig.

Ikke bli en lovbryter

Universell utforming er lovpålagt. Det gjelder både for privat og offentlige virksomheter. Loven håndheves av Tilsynet for universell utforming av ikt (uutilsynet), som i ytterste fall kan ilegge dagbøter. Det har de gitt til både NAV og SASHer kan du lese mer om lovverket, uutilsynet og hva universell utforming går ut på.

Dette er et felt i rask utvikling, og det er lett å bli hengende etter. Vi i AG& jobber jobber kontinuerlig med å være i forkant for våre kunder. Visste du for eksempel at det er kommet nye regler for universell utforming som alle offentlige aktører  følge og alle private bør følge fra 1. februar 2023? Vi jobber nå selv med å oppdatere våre egne nettsider, for at de skal være mest mulig tilgjengelige.

Usikker på om din nettside er godt nok tilrettelag?

Ingen treff.

Ta en titt på...